En tåkkedär obduktion! - Känslig? Läs inte !Idag var det dags för obduktionen som alla t3:or erbjuds vara med på. 
Klockan 8 började vi så det var lite motigt att gå upp så tidigt och åka långt, men iallafall. 
Jag å resten av gruppen fick först gå in och ta på oss rockar, handskar och skoskydd innan vi fick föja med in i rummet som var ganska stort å upplyst och inte alls kallt som jag väntat mig.
hade faktiskt långkallingar så jag inte skulle riskera att frysa hehe. 

Iallafall så kom vi in i rummet och där låg personen som var i medelåldern (så ingen gammal farbror eller gammal tant) lite olustigt var det med en person som troligtvis hade kunnat levt några år till.
Det såg inte alls så otäckt ut tyckte jag, är inte så känslig av mig när det kommer till sånt här. 

När hade stått och tittat litegrann och pekat och visat vad det var för organ och hur dem låg i kroppen så fick vi gå till ett bord där hon som obducerade hade lagt hjärnan och den såg så grann ut och hon började skiva den så man såg vit och grå märg och de största kärlen var faktiskt riktigt små !.. MEN här så blev jag och må riktigt dåligt, jag har, som jag berättat tidigare VÄLDIGT lågt blodtryck och när jag får lov att stå länge så tja då svimmar jag och det gick verkligen jättesnabbt för det enda jag minns av när jag svimmade var att jag försökte hålla i någon och sedan vaknade jag över att jag låg ned på en liten säng som fanns i ett rum mittemot. Jag tykte det var SUPERPINSAMT eftersom jag VET att jag har lågt blodtryck men jag sa inte till om det utan jag trodde jag skulle orka stå, har ju tidigare svimmat på kupolen när jag stod i kö, på polisstation när jag hade praktik och vi fick lov att stå och titta på en som putsade fingeravtryck i hundra och senast svimmade jag när jag var på praktiken när jag fick lov att stå och greja med något länge och väl. Min kropp pallar inte sånt haha, men efteråt mådde jag prima igen som jag alltid gör, fick lite vatten sen ville jag bara skynda mig tillbaka, så jag fick sitta på en lite högre pall resten av obduktionen haha! 
Vi kunde bland annat se att hjärtat var förstorat och det reagerade jag på en gång när hon tog ur det att det var så stort! Dödsorsaken trooor jag var hjärtsvikt och sedan kunde vi se lite förändringar här och var, men det känns som att man har fått en god helhet nu. Efter så kikade vi hur det såg ut när alla organ var borta så var det verkligen tomt invändigt, resten av kroppen blev som ett skal typ.. Vi fick aldrig se ansiktet, eftersom städerna här inte är så stora å "alla känner alla" så doldes personens ansikte för det hade varit lite otäckt att se ifall det var någon man kände igen.
Det var en väldigt givande och intressant obduktion jag är oerhört tacksam över att ha fått vara med!
Personer som låter sina kroppar och organ till forskning och utbildning ska ha stor respekt!
Man fick sig en riktig AHA-upplevelse och nu har jag något jag kan relatera det vi läser om, till att första hur det kan se ut och är oerhört tacksam över att ha fått vara med på detta! Jag skulle gärna göra om det för att få ännumer kunskap!
Och verkligen all respekt till de avlidna och till anhöriga och de som arbetar med detta!
Man ska verkligen ALDRIG ta livet för givet !
Jag hoppas personen som vi obducerade idag hade fått leva ett gott och rikligt liv till fullo,
trots att denne fick dö i tidig ålder :/Direkt efter så åt jag och Anette på MAX, behövde verkligen fylla på energiförrådet, är som sagt inte kräsmagad :p sen var det bara att gasa hem igen.
Nu ska jag lyssna på föreläsning och bara ta det lugnt och fundera på all ny och givande kunskap jag fått!
Ett tips för er som någon gång ska på en obduktion:
Ät ordentlig frukost, jag hade ätit 2 bananer och en halv macka och inte druckit= dålig start.
Sov bra och var utvilad, vilket jag heller inte var eftersom jag hade en allergireaktion natten innan.
Stressa inte upp till obduktionen, själv höll på man på att tanka i stan som en vettvilling kl 5 över 7 nä jag började 8 i Falun så mina tips är: åk i tid, va mätt och utvilad! :)nämen ett till inläggSlog till och beställde 3 shorts från Gina, så nu håller jag tummar och tår att de passar!
Ska titta på Top Model Sverige om en stund, ska sedan titta på ytterliggare en
föreläsning innan jag säger tack för idag : p


Oh my

Linnet från Nelly (högst upp) har jag sen en tid tillbaka men har inte använt det förän i helgen när jag var på tjejfest. Den var inte riktigt så fin som jag föreställt mig eftersom den var lite bullig fram men det blir ingen retur på den för den var väldigt fin bak, har fastnat för öppna ryggar, det ser så fint ut !

Shortsen har jag tittat länge och väl på och frågat Fredrik för många gånger vilken/vilka han tycker jag borde köpa. 
Mina favoritjeanshorts gick sönder för två somrar sen, men jag har använt dem även efter de gick sönder, har fått dölja och knåpa eftersom det är gylften som gått sönder och det går inte att laga . 
Ginatricot har ju fått in väldigt snygga shorts precis i min smak men snygga slitningar och med nitar!
Det finns mycket man vill ha, men det känns värt att köpa två par iallafall eftersom jag verkligen kommer använda dem flitigt isåfall! runwaydreamz har ju också snygga shorts men på tok för exlusiva för min studentplånka.


you are the sunshine of my life

*
ph/ 25/2 - 09

Våra förlovningsringar i titan, men dem är förstora för både mig och fredrik och Guldfynd som gjort fel och sa att vi absolut inte skulle ha mindre stl, vägrar erkänna att de hade fel när vi reklamerade så ville dem enbart bjuda på gravyren, (handlar ALDRIG där igen) så har det fått vara. Så jag går runt med min på långfingret för det mesta, men vi får satsa på bättre ringar sen om vi nu kommer på att vi vill gifta oss någongång.

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva är väldigt tråkig just nu och har inga trevliga bilder att bju..  jo justja Fredrik har kommit på att vi snart ska fixa nytt golv i hallen och eventuellt också i vardagsrummet och det blir som sagt grått golv eftersom det är grått i både sovrummet och köket. Sen hoppas jag att min helfigursspegel kommer upp och även lite hyllor för vissa pinaler i längeheten är på fel plats och vårt sovrum känns så kalt. Vill så gärna ha något på väggarna, men vet inte riktigt vad, har fastnat för de där naturtrenderna med älg- renhorn, trä och kvistar. Jag vill inte ha en hel skog kanske men några fina detaljer!Drömmer mig bortNästa vecka är det tentavecka igen, och det är två tentor som ska göras dagarna efter varandra, så nu sitter jag här och ska lyssna på föreläsningar tills natten kommer. Varje föreläsning är på en sisådär 3h typ så det blir ju lite om man ska lyssna på 2-3 samma dag. Så ni vet vart jag befinner mig den här veckan hehe.

Jag och Fredrik ska ÄNLIGEN fixa en ny säng till oss, vi har så trångt just nu och Lovis tar upp hela min fotsida så jag har ingen plats alls känns det som, vi är dock vana att sova trångt och fick sova väldigt länge i en 90 säng så centimetrarna på sängarna har iaf ökat åt rätt håll. Just nu har vi en 120 säng, men vi känner att en 160 säng räcker gott och väl för oss, och vi ska givetvis fixa en snygg sängram också! Vi har tittat på serien OPPDAL(stavning?) från IKEA, men jag ville ha vitt vitt vitt från början men jag kan nog tänka mig en mellanbrun färg också, inte svartbrun det blir för mörkt. 

I lördags hade jag och Fredrik förlovningsdag, 3 år som förlovade av våra 5år som par. Det känns ganska mäktigt när man tänker efter eftersom jag som tyckte jag var så vuxen när vi blev tillsammans,
men knappt fyllda 16 år är ju ingen ålder haha!
Det är så roligt att titta på gamla bilder och inse att vi verkligen har vuxit med varandra :)
Tyvärr blev det inget myspys utan jag for på galej med en rad tjejer hos Cassi vilket var trevligt och vårt galej slutade sedan på Solo, har inte varit där sen halloween tror jag och nu när 94:or kommer in så kände jag mig väldigt felplacerad och gammal, men dansa kunde man iallafall göra.

Dessutom fyllde Lovis 2 år i söndags ! :)Open up a beer And you say get over here And play a video gameGammal bild, men har iaf samma hårfärg som på bilden nu, känns skönt att vara brunhårig igen !

Idag var det tenta på schemat, hade en tenta i onsdags också i sjukdomslära, fast den tentan fick man faktiskt vara två och två om ett fall och på 10 minuter så skulle vi skriva allt vi kunde om diagnos, behandling, symptom å eventuella differentialdiagnoser, dvs sjukdomar med liknande symptom.
Jag och min tentakamrat fick  en tant med pertrochantär höftfraktur och det gick riktigt bra faktiskt,
så jag hoppas vi fick g eller vg :)
Vi fick sedan sitta och redovisa det vi kommit fram till och
lärarna videofilmade och ställde följdfrågor så lite pirrigt var det innan vi satte igång. 
Dagens tenta var i anatomi och fysiologi, har inte riktigt hunnit klara alla områden där men jag hoppas jag klara ett område till så man blir klar någongång!

Efteråt vandrade jag ned till Emmis och hängde där med Emelie och Cassi och var där ända tills hon stängde.
Sen blev det Flamenco ! Där fick vi sällskap av Milla och Sibban och vi satt där ett bra tag så det var riktigt mysigt : )


nämen heeej. ph;meeDet var ju ett tag sen man skrev här, har inte direkt haft tid heller men nu tänkte jag passa på iaf !
Vi hade riktigt härliga dagar i Idre, solen sken alla dagar utom 2 på hela veckan och utsikten, åh herregud vad vackert det var, man kunde inte sluta njuta när man stod på skidorna högst uppe på toppen och spejade ut över alla backarna. Vi åkte 6h per dag typ så det blev väldigt mycket åkande, å det blev verkligen en träningsvecka eftersom vi åt 3 mål per dag och var faktiskt vääldigt lugna av oss, vi festade lite på fredagen men annars hade vi det bara mysigt och spelade kort, åt mat, (killarna lagade all mat) tittade på tv och spelade ännumer kort.
Vi försökte på oss att hitta lite renar, meeen efter ett totalt renfjasko så gav vi upp, men vi fick se renen Aske iaf som hade ett eget program som vi tittade på varje morgon haha!
En riktigt trevlig semester helt enkelt! Sale fick en klocka som tack och hans reaktion var oslagbar haha mållös :)
Har inte tillgång till alla bilder just nu, men det kommer fler allteftersom.
Är så tacksam över att jag har så roliga och fina vänner !
Idre 2012 , det gör vi om!


Nu dog jag lite grann .. å igen å igen ..Det låter som att jag kanske är döende, men det är jag inte riktigt hehe, men jag har känt mig mer eller mindre 
döende i huvudet efter en helveckas plugg från 9 på morgonen till 9- halv 12 på kvällen/natten. 
Det har varit en sjujäkla korvstoppning må ni tro men idag fick det släppa lite och tentan i:
Respiration, cirkulation, hematologi, tumörlära, infektion och sist men inte minst smärta är nu gjord!
De säger att sjukdomsläran är den värsta kursen på hela utbildningen och jag håller med.
Det är dock så OERHÖRT intressant och jag är tacksam över att få lära mig allt,
men jag blir så arg på mig själv när jag inte förstår allt.
Måste nog släppa lite och inse att det inte går att lära sig allt även om man vill! 
Nu ska jag iaf ta helg! :) 
Nästa tenta är iaf muntlig men jag har en kvarstående tenta den 24 februari,
men det känns som att man blivit van att plugga till 2-3 tentor samtidigt :P 

Ni får ha en trevlig helg ! :)


Nattlig Lisssta (tror John Blund är döv)

1) VAD GJORDE DU FÖR TIO ÅR SEDAN?
Jag var 12 bast, kallades Jonte och spelade fotboll under hela min fritid i Östansbo IS.
2) VAD GJORDE DU FÖR ETT ÅR SEDAN?
Jag hoppade av socionomprog och började läsa på distans till SSK.
Jag och kompanjonen köpte Lägenhet i stan och renoverade till förbannelse och tja njöt av livet!
3) FEM SNACKS DU GILLAR:
- Turkisk peppar (2-3 påsar i veckan.. ajaj)
- Ostbågar (magen säger ajaj)
- Räknas Subwaymackorna som snacks?
- De där supersalta dödskallarna som bara finns på MM typ
- Skorpor (kanske inte heller räknas som snacks?)
4) FEM SÅNGER DU KAN HELA TEXTEN TILL:
- Hehehehe .. Glassbilslåten? Nu lurar vi barn, nu lurar vi barn ..
Är en refrängmänniska tyvärr!
Dessutom börjar jag alltid gäspa när jag ska sjunga, tror det är någon syrebrist mekanism haha! Mimade jämt i skolan så jag skulle slippa stå och gäspa åt alla på skolavslutningarna haha!
5) FEM SAKER DU SKULLE GÖRA OM DU VAR MÅNGMILJONÄR:
- Ha eget välgörenhetsföretag så jag kunde se att pengarna jag skänkte kom fram till fattiga och och utrotningshotade djur och inte till massa kostymnissar som tror dem är både luspanka och utrotningshotade.
- Ha ett helt eget Subwayhak med VIP-mackor
- Köpa ett stort hus med stora fönster och ett najs uteställe på gården till Lovis.
- Skämma bort mina nära och kära!
- Arbeta som SSK-volontär och resa jorden runt!
6) FEM DÅLIGA VANOR
- Dålig på att lägga mig itid
- Väldigt glömsk och flummig
- Klarar inte av att äta hela mackor, snuttarna driver Fredrik till vansinne
- Har i vääääldigt mycket oboy som resulterar i en äcklad Fredrik MOHAHA
- Saltberoende
7) FEM SAKER DU GILLAR ATT GÖRA:
- Umgås med familj och vänner.
- Fota
- Spela fotboll, paintball, innebandy och volleyboll
- Festa på somrarna (nyktert ofc!)
- Se på serier
8) FEM SAKER DU ALDRIG SKULLE KLÄ DIG I, ELLER KÖPA:
- Ha på mig ett par tåkkedär stilettklackar, huvaligen va det skulle se konstigt ut!
- Byxor med hög midja
- Iphone
- Telia eller Halebop abonnemang (kontantkort is the shit)
- En häst
9) FEM FAVORITLEKSAKER:
- Paintballgeväret
- Min Nikon D300 aka. Sven.
- Mina twin tips
- Min dator
- Min externa HDD med alla mina älskade bilder, i den kan man hitta oerhört exklusiva rariteter.
10) NÅGRA PERSONER JAG VILL SE GÖRA DEN HÄR UTMANINGEN:
Den som vill :)TodeluHittade en söt pussbild på mig och bästa Cassi ! 
Saknar dig bryyden 

Nu ska jag gasta på John Blund
med en megafon så man får lite tåkkedär sömn som sägs vara bra ! In the skidbackeDet var riktigt fint väder idag när vi åkte i Fjällberget och det var inte så kallt som jag
trodde att det skulle vara. Fast.. iof så hade jag dubbla underställ, ett linne, en fleecejacka, täckbyxor och min snowboardjacka på mig och halsduken som mamma stickade åt mig så det var nog ganska omöjligt att frysa :)


Mobilbilder alltihop. 

Härlig utsikt !


Mike, Martin, Crillo & Fredrik :) 


Jag å Emmis :) 

Imorgon börjar tentaveckan! På fredagkväll kommer jag vara helt slut efter veckans tentaplugg.


värmeljus

Har tänt massa värmeljus ihopp om att det ska bli lite värme I lägenheten! 11 värmeljus borde väl räcka :) Tittar på Seinfeld och myser med Lovis .


Freeeziing


Tåkken jäkla min man gjorde på kortet hehe.


Tjennö !

Har nyss kommit hem, har som sagt vart på kalas och har ätit så mycket gott :)
Kallt så in i ... är det också tror det är -20 nått nu, inte allt trevligt att gå 
utanför dörren !


hellu hellu


ph/ moi. med min Nikon D200.

~ Godkvällgodkvällgodkväll ~

Idag har hjärncellerna knådats till max, vi har seminarium på måndag på Skolan, dvs Falun och innan den så ska vi ha arbetat med lite Fall som behandlar olika sjukdomar. Vår uppgift är att lyckas diagnostisera rätt och hitta lämplig behandling och det är riktigt spännande och klurigt! Var på centret heladan och det märks hur enklare det blir att fokusera när man är där! 
Har hunnit träffa M ett tag också och nu funderar jag på att bara ta det lugnt och titta på lite Seinfeldavsnitt.
Imorgon ska vi på kalas och jag ska försöka hitta all min skidutrustning, pjäxorna mina är på villovägar men 
jag hoppas dem kommer tillrätta snart :)Smäeeäeäeerta ? Vi dansar bort dä´ vetja!Ujujuj va mycket man hunnit idag, tentat på morgonen för kung å fosterland och direkt efter det blev det föreläsning- respirationsorganens sjukdomar. Efter deeeet så hade vi en föreläsning om smärta och den slutade precis nu. Föreläsaren som hade om smärta är så jäklarns grym!
Innan föreläsningen började så fick vi ställa oss upp HEHE och dansa till en pepplåt så man blev pigg och glad igen :). Har haft henne tidigare å jag flinade upp ordentligt när jag såg att det var hon som skulle tjåla !
NU ska jag fortsätta plugga lite, ska lyssna på en föreläsning jag missat å sen måste jag nog ta en liten vilokväll, behövs efter den slitveckan deluxe. Imorn blir det att plugga på centret med gruppen :)

Nu har vi även info om praktiken i termin 4 !
Somatisk och psykiatrisk vård gäller då och det ska bli RIKTIGT intressant :)
Fast lite trist att man är för ung för att få vara på vissa psyk- ställen :/
25 i åldergräns!